Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Saturday, September 16, 2017

Hotel The Shore, Melaka

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

11 dan 12 September  hari tu, Faris dan Alisya cuti bergilir sempena peperiksaan UPSR. Kebetulan pula Encik hubby saya pun cuti. Bukan senang Encik hubby nak dapat cuti yang sama dengan anak-anak.

Encik hubby saya pun dah lama juga tak dapat cuti berturut tiga hari (Ahad-Selasa). Sebelum ni pun dia dah kerja tanpa off sepanjang Sukan SEA hari tu, masuk pagi balik tengah malam selama dua minggu. 

Kami ni biasanya plan mengejut, kalau kebetulan semua cuti, maka kami akan pergilah hotel mana-mana. Yang penting ada pool, untuk anak-anak. Itu pun kena tengok poket juga, kalau tak tebal, maka duduk diam-diam di rumah je lah... :P

Isnin hari tu, lepas Zohor Encik hubby suruh packing. Saya yang menurut perintah ni, kemaslah apa yang patut. Lepas tu baru Encik hubby cakap kita nak ke Melaka. Check in di hotel The Shore

Alhamdulillah, bilik cantik. Agak besar juga. Kami sampai tu dah agak lewat petang juga. So, just duduk berehat je di bilik. Inilah bilik yang kami duduk, deluxe room di The Shore, Melaka.


Selalu kalau pergi hotel mana-mana, Faris akan tidur dalam sleeping bagnya. Tapi dekat The Shore ni kebetulan ada macam sofa bed tepi sliding door balcony tu, so Faris tidur dekat situ. Saya dan Alisya dah tentulah kena share katil. 


 Macam biasa ada complimentary Teh, Nescafe dan toiletries. Ada juga disediakan hair dryer dan iron. Peti ais pun ada. 

Ni, toiletnya, agak besar juga, tapi jenis moden sikit. Pintu bilik air tak boleh dikunci dan jenis glass tu, yang sebahagiannya "dikaburkan". Tapi tak pe, pakai kain batik, selesailah masalah! >_<  


Ha, nampak tak glass tu...
dikaburkan macam tu je >_<

Okay, inilah tempat favorite anak-anak. POOL! Pool The Shore ada ditingkat 9, cantik juga poolnya. Air cetek, agak tak mencabarlah untuk Faris dan Alisya. Tapi still seronok sebab dapat main air.


Untuk pengetahuan, di tingkat bawah The Shore ni ada mall tau. So, malam tu kami berjalan-jalanlah dalam mall tu cuci mata, tengok apa yang ada. 

Di tingkat 2, pula ada 3D Interactive Park dan Toy Museum. Tapi kami tak masuklah, sebab kami sampai pun dah lewat petang, maybe next time. Tempat tu nampak menarik juga. Boleh klik sini jika nak tengok apa yang menarik dan tiket masuk ke The Shore 3D Interactive Park dan Toy Museum.

Ada lagi satu tempat yang menarik di bangunan yang sama ni tau. Ada The Shore Oceanarium... Memang menarik sangat kalau dapat bawa anak-anak menjelajah "ocean" dalam bangunan. Yang ni pun kami tak sempat pergi. Memang kena plan untuk datang semula dan pergi tempat-tempat ni... 

Oh ya, sebelum terlupa, di luar daripada bangunan The Shore ini sebelah malamnya, boleh jalan-jalan di Melaka River Pirate Park. Saya dah pernah pergi Pirate Park ni... menarik juga. Tak jauh pun boleh jalan kaki je. Sambil-sambil tu bolehlah jalan-jalan sepanjang Sungai Melaka. Atau anda boleh juga naik cruise menyusuri sepanjang Sungai Melaka. Cantik tau, malam-malam!

Masa ni Alisya kecil lagi, 3 tahun
Belakang tu la Pirate Park...

Sebenarnya dalam building yang sama ni ada juga Hotel Swiss Garden tau. So, tak kisahlah nak duduk di Swiss Garden atau The Shore. Harga bilik lebih kurang je... 

Apa yang saya boleh kata, jika anda bercuti di Melaka dan duduk di The Shore, anda boleh manfaatkan semua tempat yang ada di sekitarnya. Kira anda boleh teroka banyak tempat menarik bersama anak-anak di sini. So, boleh masukkan dalam list ya.

Hotel The Shore
Level GF, 193 Pinggiran @ Sungai Melaka,
Jalan Pesisiran Bunga Raya,
75100 Melaka.
Telefon: +606 2828 200


Sekali sekala dapat duduk hotel memang syok habis... :p


Baca juga:
 

Thursday, July 13, 2017

Rezeki dan Syukur

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Tadi saya singgah isi minyak di Petron, Sri Gombak. Disebabkan dah biasa isi minyak di situ, maka pembantu pam (bukan warganegara Malaysia) ni dah kenal saya dan anak-anak. Kadang-kadang dia selalu borak-borak dengan Faris dan Alisya. Ala, tanya soalan budak-budaklah; "adik, sudah makan ka?", "adik baru balik sekolah ka?'', "adik, ada pergi jalan-jalan ka?"

Saya tanya dia, pam angin tu elok ke tak, sebab saya nak isi angin tayar kereta. Dia cakap, "elok kakak". Lepas dah siap isi minyak dia cakap, "mari kakak saya tolong isi angin kereta". Saya cakap, "eh tak pe saya boleh buat sendiri." Dia cakap, "tak pe kakak... panas, saya tolong". Ok, serba salah pula saya... tapi dia dah menuju ke pam angin tu. Lepas tu diisikan angin tayar kereta saya.

Sambil dia isi angin tu saya tengoklah jugakan, bukan apa, serba salah pula kalau saya duduk dalam kereta masa dia isi angin tayar tu. Saya tanya dia, “sudah makan ka?”. Dia jawab, “makan... belum”.

Saya pun teringat dalam kereta ada sebungkus nasi kukus ayam berempah yang saya beli sebelum ambil Alisya tadi. Saya beli dua bungkus, satu untuk Faris bawa bekal ke sekolah dan satu untuk Alisya.

Saya: Kita bagi unclelah nasi ni.
Alisya: Ala... Alisya nak.
Saya: Tak pe, mama belikan yang lain untuk Alisya ok? Yang ni kita bagi uncle.
Alisya: Oklah... Ma, bagi air sekali ke?
Saya: Ha bolehlah, bagi air ni sekali.

Nasi ayam berempah yang dijual berdekatan rumah saya ni beli nasi, free air. So, saya dapat dua air free sebab beli dua bungkus nasi tadi. Lepas tu saya hulurlah nasi dan air tu pada pembantu pam minyak tu.

Saya: Terima kasih tolong saya ya. Ambillah ni you punya rezeki.
Pembantu pam minyak: Terima kasih kakak. Terima kasih. Assalamualaikum. (Dengan senyum yang meleret dan berlalu pergi.)

Dalam kereta Alisya mengeluh lagi...

Alisya: Alisya nak nasi tu, bau dia sedap... tadi masuk kereta Alisya dah bau dah ayam tu.
Saya: Ok tak pe, kejap lagi Mama beli lain. Ke Alisya nak makan lain?
Alisya: Em... boleh kita pergi Vanggey? Alisya nak makan nasi putih dengan ayam kurmalah. Nasi ayam berempah tu... hari tu Alisya dah makan.
Saya: Oklah. Mama mesej abah dulu tanya boleh pergi Vanggey ke tak. 

 

Sampai je dekat Vanggey, dah ambil nasi dan lauk yang dia nak. Dia terus makan dengan seleranya.

Saya: Sedap tak?
Alisya: Sedap!
Saya: Tengok, Allah sayang Alisya kan? Alisya bagi uncle tadi nasi ayam berempah yang Alisya nak tu, Allah gantikan nasi ayam kurma untuk Alisya. Nasi ayam kurma nilah rezeki Alisya. Nasi ayam berempah tadi rezeki uncle tadi.
Alisya: Ha ah, Alisya dapat makan yang ni sebab hari tu Alisya dah rasa nasi ayam berempah tu, kan Ma. Ini rupanya rezeki Alisya.
Saya: Kan? Yang kita beli tadi, bukan rezeki kita, yang dah masuk dalam mulut kita nilah rezeki kita. So, kena cakap apa?
Alisya: Alhamdulillah...

Sambil menikmati nasi putih dan ayam kurma sampai licin.

Kadang-kadang diri sendiri pun lupa nak bersyukur.

Buku Keibubapaan:
Didik Anak Cara Al-Fateh
Majer (B) Mohammad Qayyum A. Badaruddin
RM 17.00




Entri berkaitan:
1. Rezeki Hari Rabu... KARI ITIK
2. Rezeki Hari Jumaat

Tuesday, July 11, 2017

BIG NO Bila Bertandang Ke Rumah Orang

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Sana sini orang menulis dan mengulas tentang ''teguran pedas" Chef Wan tentang ibu bapa yang tidak menegur anak-anak mereka yang berkelakuan "luar biasa" (seperti meramas kuih raya, menumpahkan kuah, mengambil makanan dengan banyak dan kemudiannya tidak dihabiskan, melompat di sofa, menyepahkan mainan dan lain-lain) di rumah yang dikunjungi.

Saya tak mahulah mengulas tentang isu yang tular itu. Pada saya apa yang "ditegur" oleh Chef Wan itu ada betulnya. Ibu bapa buka mata, buka telinga dan pandanglah dari sisi yang lebih positif. 

Ketika kali pertama saya membaca "teguran" Chef Wan tu, saya juga marah, maklumlah saya juga punya anak-anak yang lasak bila bertandang ke rumah orang. Tapi esok lusanya, bila saya bertenang dan baca semula teguran itu, saya mula fahami maksud tersirat. 

Benarlah kata orang, bila kita membaca dengan emosi, maka kita akan rasa marah, sakit hati, bengang. Tapi kalau kita baca dalam keadaan yang tenang, Insya-Allah kita akan nampak lebih banyak ruang untuk kita sebagai ibu bapa take note. Sahabat, ilmu parenting ini tidak pernah berakhir... ia bersifat berterusan maka lapangkan dada dan fikirlah dalam-dalam.

Eh, jangan salah faham tau, saya tulis macam ni bukanlah bermaksud saya tak nak terima tetamu... Saya okay je kalau orang nak datang rumah bawa anak-anak. Kadang-kadang saya yang keluarkan mainan untuk anak-anak tetamu main. Anak-anak ni kalau tiada benda yang boleh lekakan dia, maka itulah jadi nak meramas kuih raya, lompat sofa semua... sebab lumrah anak-anak memang nak buat aktiviti yang boleh buat mereka leka...

Ok berbalik kepada tajuk asal entri ini, sebenarnya saya nak kongsikan beberapa perkara yang TIDAK BOLEH (sebagai orang dewasa yang waras) lakukan, jika bertandang ke rumah orang. Atau pendek kata, adab ketika kita menziarahi rumah orang lain.

     Gambar ni masa buka puasa saya dan adik-beradik

Maklumlah, raya masih berbaki, maka kunjung mengunjung, serta tuntutan memenuhi jemputan rumah terbuka tu masih lagi ada. Maka mungkin kita boleh sama-sama menjaga adab ketika berkunjung ke rumah orang: 

1. Minta izin jika berhajat untuk menziarahi tuan rumah
Jika bukan memenuhi jemputan rumah terbuka, tapi nak datang ziarah, mintalah izin terlebih dulu. Sebaiknya sehari sebelum kita nak bertandang ke rumahnya. Maklumlah, kita kena faham, ada kalanya peti ais tuan rumah kosong atau tidak sempat mengemas rumah atau tidak bersedia untuk menerima tetamu atau tuan rumah ada urusan lain... atau... atau... atau... (isilah sendiri) ? Sekarang teknologi dah canggih, maka gunakanlah.

2. Meminta tuan rumah untuk masak sedap-sedap
Jika kita ikhlas untuk menziarahi rakan-rakan, maka terimalah apa saja yang disediakan oleh tuan rumah. Walaupun hanya kuih-kuih raya. Jamah apa yang ada, sebab kita tak pernah tahu apa yang tuan rumah sedang hadapi. Mungkin ada yang sedang berkira-kira duit belanja sehingga dapat gaji semula, bulan berikutnya. Maklumlah raya hari tu pun dah belanja banyak, beli baju raya, sediakan duit raya, buat hidangan raya, termasuk balik kampung. Jadi, janganlah minta tuan rumah masakkan yang sedap-sedap untuk kita.

3. Membuat rondaan dalam rumah; dari dapur, tandas, malah semua bilik yang ada.
Biarpun tuan rumah tu best friend kita malah adik-beradik sekalipun, kita tidak berhak untuk membuat rondaan ke segenap sudut rumah itu. Ingat, rumah itu privacy tuan rumah. Maka janganlah kita ceroboh. Tak manis macam tu. Kita mungkin tengok reaksi tuan rumah macam okay, tapi percayalah di satu sudut dalam hatinya, dia pasti terguris. Iyalah, kita sendiri pun belum tentu suka tetamu masuk ke bilik kitakan.  

4. Menjadi juri awam kepada reka letak perhiasan dan perabot tuan rumah
Ni lagi satu hal, janganlah sekali-kali kita bagi nasihat pada tuan rumah untuk meletakkan perabot atau barang perhiasannya di mana... rumah dia, dia tahulah. Tak perlulah kita nak bagi khidmat percuma. Siap cakap, "eh rak ni tak sesuailah kau letak kat sini, baik kau letak dekat situ..." 
"Eh, benda ni pun kau jadikan hiasan? Tak cantiklah!" dan lain-lain komen yang menyebabkan tuan rumah hanya mampu senyum je.

5. Ambil apa yang nak dimakan, jangan membazir
Ambil dalam kuantiti yang sedikit, rasa dulu. Jika nak lagi maka tambahlah tiada siapa pun larang. Tapi jangan ambil sekali banyak sampai penuh pinggan, lepas tu bila makan kita rasa ada yang tak kena dengan selera kita, maka kita buang semuanya. Hormatilah tuan rumah, dia dah berpenat lelah siapkan hidangan untuk kita, tapi kita buang pula. Janganlah membazir.

Baby Uwais super cute! (^_^)

6. Minta apa yang tiada di atas meja
"Lemang je ke? Nasi beriani ke nasi ayam ke tak de ke?"
"Air panas je ke ada? Air sejuk tak de ke? Ni cuaca panas ni"
"Aik, kering je semua... tak de kuah ke?" 
"Ni kalau ada sambal ikan bilis, memang sedap makan dengan lontong ni..."
Kita mungkin rasa kita bergurau, tapi tuan rumah mesti sikit sebanyak terasa hati. Apa lagi orang yang penat masak tu. Apa kata kita sama-sama belajar bersyukur, sebab tuan rumah sudi sediakan hidangan itu untuk kita. Itulah rezeki kita. Maka makanlah. Kalau tak suka pun, jamahlah sikit-sikit. Buat syarat...

7. Meminta tuan rumah bungkuskan makanan untuk dibawa pulang
Kalau tuan rumah yang bungkuskan makanan untuk kita, maka ambillah... jika tidak, janganlah pula diminta. Pernah jadi depan mata, tetamu yang tidak segan silu minta tuan rumah bungkuskan makanan yang ada. Bila tuan rumah ambil bekas kecil, dikata oleh tetamu tu, "ala kedekutnya kau ni... bekas kecil je kau bagi aku, tak de bekas besar ke?" Allah... tuan rumah yang tersipu-sipu malu, orang yang minta tapau tu sikit pun tak malu! Terfikirkah kita, jika tuan rumah sedang risau, sama ada lauk yang dimasak cukup untuk tetamu yang datang?

8. Menziarah tuan rumah pada jam hampir tengah malam
Jika jam dah menunjukkan 10 malam ke atas, tak perlulah kita berkunjung ke rumah orang... Waktu ni orang dah mula nak berehat. Mungkin kita boleh set masa dan hari lain untuk datang. Rayakan sebulan... 

9. Duduk lama-lama di rumah orang yang di ziarah
Jika boleh janganlah berlama-lama di rumah orang yang di ziarah. Makan, borak sikit-sikit, kemudian beransurlah pulang. Janganlah sampai baring di depan TV rumah orang tu. Ada tu kadang sampai tumpang tidur lagi! 

Sama-samalah kita jaga adab ketika menziarahi rakan-rakan kita. Janganlah nanti disebabkan perbuatan atau percakapan kita nanti, boleh jadi gaduh pula. Sebelum terlupa, bolehlah bacakan Doa Tetamu Kepada Tuan Rumah seperti berikut: 


Masuk rumah orang tutup mata, keluar rumah orang tutup mulut.
(Usahlah melihat apa yang ada di dalam rumah yang kita ziarah, dan tutuplah mulut, janganlah diceritakan apa yang buruk di dalam rumah orang yang kita ziarah)
Salam 17 Syawal 1438H

Artikel berkaitan adab:
Adab Menziarahi Orang Sakit 
Adab Bermasyarakat 

https://bconline.com.my/friends/idevaffiliate.php?id=331&url=6281

Thursday, June 22, 2017

Resipi Raya: Biskut Sarang Semut (Tak Perlu Sagat)

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 27 Ramadan,

Berapa banyak dah buat kuih raya tu?! Saya, ni je lah kot. Mood raya tak muncul-muncul... Kalau bukan sebab Faris dan Alisya, tak terbuatnya kuih raya ni. Anak-anak suka makan sarang semut ni saya sendiri tak la berapa suka... Biskut sarang semut versi arwah Mak saya ni, dohnya tak perlu disagat, cuma bulat-bulatkan je dan masuk paper cup.


Syahdu buat kuih ni sebab arwah Mak tak pernah tak buat setiap kali nak raya. Arwah Mak samalah macam saya... tak berapa suka, tapi buat sebab anak-anak suka makan.

Biasanya memang sayalah yang akan tolong mak buat kuih ni. Kalau dengan arwah Mak, tak de nya satu adunan, mesti lima adunan atau lebih. Memang sampai awal pagilah masih lagi tabur chocolate rice.

Faris dengan Alisya dari sebelum puasa lagi dah ingatkan pasal sarang semut ni. Bila dah buat semalam, bukan main senyum sampai ke telinga. Bukan mereka je, Busu mereka, Bob Ashkarl pun senyum sampai telinga. 😛

Adam Faris shift pagi... :p
Alisya, shift petang... hehe
Alisya puasa setengah hari dapatlah makan beberapa biji yang kosong sebelum letak choclate rice. Sambil banyak kali cakap, "terima kasih Mama sebab buat kuih ni..."

Yang Faris pun cakap, "sedapnya bau kuih ni Mama... tak sabar nak buka puasa, nak makan kuih ni banyak-banyak..."

Mamanya haruslah sorok dan diberi makan bercatu... sebab Mama buat satu adunan saja dapat dalam 250 biji je. Nampak kejam di situ. 😂 Kalau dengan arwah Mak dulu kalau sekali buat 1500 biji atau lebih.

Moga banyak pahala yang arwah Mak saya dapat, sebab ajarkan saya buat kuih ni... sampai cucu-cucu arwah Mak pun suka.

Moga Allah ampunkan dosa-dosa Mak saya dan tempatkannya di kalangan para solihin.

Bahan-bahan untuk doh:
500g buttercup
1 cawan gula Caster
4 biji telur
1 penutup esen vanilla
2 cawan tepung gandum
4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil serbuk koko (optional)

Bahan-bahan untuk krim:
10 sudu besar planta
5 sudu besar gula caster
1/2 biji perahan jus limau nipis
Coklat urai (chocolate rice) secukupnya.

Cara-cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum dan tepung naik sendiri dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Pukul buttercup dan gula dengan mixer hingga agak pucat warnanya.
3. Masukkan telur satu persatu, dan esen vanila. Pukul sehingga adunan agak ringan.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh (tidak melekat di tangan).
4. Bulat-bulatkan doh dan letakkan dalam paper cup. Tekan sikit.
5. Bakar dalam oven 180 darjah selama 15 minit (ikut oven masing-masing)

Untuk krimnya:
1. Pukul planta dan gula menggunakan mixer.
2. Perahkan jus limau nipis. Pukul lagi hingga rata.
3. Sapukan krim di atas biskut yang telah dibakar dan taburkan chocolate rice.
4. Sedia untuk dimakan.


Selamat mencuba semua... 🤗


Menjadi ibu, biasanya bukan buat apa yang kita suka, tapi buat sebab nak gembirakan hati dan tunaikan permintaan anak-anak.

Monday, June 19, 2017

Bicara Dengan Anak: Kaabah Ada Dua

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah, 

Bagaimana agaknya puasa kita selama 24 hari ni. Moga puasa dan amalan-amalan kita sepanjang Ramadan diterima Allah. InsyaAllah, Amin... Sedih pula bila Ramadan semakin meninggalkan kita.

Ni saya nak kongsikan perbualan saya dengan Adam Faris tentang Kaabah. Satu pagi selepas sahur, Faris tanya saya...



Faris: Mama, Kaabah ada satu je kan?

Saya: Kaabah ada dua.

Faris: Aik, satu je la Mama... Yang ni kan. Yang Abah pergi hari tu... (sambil tunjuk gambar Kaabah yang ada di ruang tamu, rumah pusaka arwah Mak dan Ayah saya)

Saya: Ada dua. Satu dekat bumi. Dekat Mekah. Yang nilah (tunjuk gambar yang sama) Satu lagi dekat langit.



Faris: (hahahahaha) Kelakar la Mama ni. Macam mana orang nak pergi Kaabah yang dekat langit tu?!? Kena naik pakai baju angkasawan agaknya...

Bersungguh dia gelak, ingat saya buat lawak. Saya sengih je...

Saya: Siapa kata Kaabah dekat langit tu untuk manusia?

Faris: Dah, habis tu untuk siapa?

Saya: Kaabah dekat langit tu untuk Malaikat. Namanya Baitul Makmur. Yang ni dipanggil Baitullah.

Faris: Malaikat pun kena pusing-pusing? (baca sebagai Tawaf).

Saya: Ha ah. Sama je macam kita Tawaf tu.

Faris: Kenapa Malaikat pun kena pusing-pusing? 

Saya: Selagi belum Kiamat, selagi tu la Malaikat akan Tawaf. Sama je macam kita.

Faris: Ramai ke Malaikat pusing-pusing?


Masa sekolah Tadika di Melaka dulu Faris pernah buat lakonan Tawaf Kaabah. Dia ingat sampai sekarang.

Saya: Yang Mama baca, sehari ada 70,000 Malaikat akan Tawaf dekat Baitul Makmur dalam SEHARI.

Faris: SEHARI? Betul ke Mama ni? Ramai betul!

Saya: Ye sehari 70,000 Malaikat. 70,000 Malaikat yang dah Tawaf hari ni, takkan datang dah esok. Esoknya 70,000 Malaikat lain. Esok lagi 70,000 lagi Malaikat lain. Subhanallah... Hebat Allah!

Faris: Biar betul! Takkan ramai macam tu?

Saya: Wallahua'lam... tapi itulah yang Mama baca. Kalau ikut ceramah Ustaz Wadi Annuar pula, contohlah kalau ada orang meninggal dunia, nanti turun Malaikat dengan pasukan dia yang ramai untuk uruskan jenazah tu... kalau orang yang meninggal tu baik, Malaikat dengan pasukan tu akan bawa wangian dari Syurga. Kalau orang yang meninggal tu tak baik Malaikat akan bawa bau busuk dari Neraka... Na'uzubillahi min zalik...

Faris: Takkanlah, biasa kalau orang meninggal, oranglah yang uruskan. Ada ke Malaikat?

Saya: Manusia uruskan jasad... itulah yang kita nampak bila orang meninggal, kita mandikan, kita kafankan, kita solatkan, kita kebumikan. Tapi Malaikat yang ramai turun tu, uruskan roh orang yang meninggal tu...

Faris: Ooo patutlah dalam cerita Ultraman tu... bla... bla... bla... bla...

Mama dia tak sanggup nak dengar. Ada ke dia kaitkan dengan Ultraman! Allah! Dan soalan terus-menerus dari Faris... sampai ke sudah... yang pasti semuanya pasal imaginasi dia. Sampai masuk macam-macam superhero bagai. Saya pula yang pening. Sabar je lah! 

Saya: Ok... dah la tu. Pergi Subuh, lepas tu tidur! 


Faris kalau tanya soalan memang tak boleh fokus, sampai Mamanya pun jadi tak fokus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...